2016. május 21. szombat

Kunsziget - Sportpálya


Gyere és kóstold meg nagyanyáink aranyló húslevesét Kunszigeten, a IV. Petrezsirom Fesztiválon. Egész napos programokkal, sztár fellépőkkel, gyermekprogramokkal és húsleves főzőversennyel várunk május 21-én a Sportpályán.

A rendezvény látogatása ingyenes. Mi az a "petrezsirom"... ?


Kunszigetnek anno a hírnevet a zöldségtermesztés hozta meg. A hagyomány szerint Frank József (1742 - 1812) honosította meg a petrezselymet, tőle kaptak kedvet a gazdák a termesztéshez. A kunszigeti petrezselyem - vagy ahogy anno hívták: "petrezsirom" - szép, hosszú, ág nélküli gyökérrel rendelkezett, hossza akár a 80 - 100 cm-t is elérte. Keresett áru volt a piacokon Veszprémtől Tatáig, Pesttől Bécsig. A gazdák külterületen termelték, mindenkor ásott, mélyen megmunkált földbe juttatva a magot. A virágkorban pesti nagykereskedők helyi megbízottjai, a cenzárok vásárolták fel a termést. Kunszigeten a zöldségtermesztés a "fénykorát" az 1930-as években élte meg, ekkor kb. évi 150 vagon szigeti zöldséget exportáltak. Érdekesség, hogy egyedi "biléta" hirdette a termény kunszigeti származását.

Ennek a korszaknak, ennek a hagyománynak kíván emléket állítani a Petrezsirom fesztivál...

(forrás: www.kunsziget.hu)
A program:


06.00 - 12.00   Húslevesfőző verseny
12.00 -              Jó étvégyat az elkészült, rengeteg féle húsleveshez...

11.00 - 12.00    Brass On The Road
12.00 - 13.00    Jó ebédhez szól a nóta: Dóka Zsuzsanna, Bogdán Eszter, Bősi Szabó László
13.00 - 13.30    Szigetgyöngye Nyugdíjasklub műsora
13.30 - 14.00    Kunszigeti Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolások műsora
14.00 - 14.30    Ünnepi köszöntő és a húslevesfőző verseny eredményhirdetése


A további műsor:


15.00 - 16.15 The Beat Bulls

Igazi pörgős műsorral indul a délutáni program: az öttagú "The BEAT BULLS" zenekar évek óta nagy sikerrel lép fel különböző  fesztiválokon és más rendezvényeken. Számos helyen megfordultak már a környéken és most Kunszigeten a Petrezsirom Fesztiválon is találkozhatunk velük.16.15 - 17.00 Brass On The Road (BOR)

Borban az igazság - Ez a jelszava annak a szaxofonokkal, valamint gitárokkal kiegészült szimfonikus zenekarnak, amelyekből hiányoznak a vonós és fafúvós hangszerek. A Brass On The Road zenekar saját műfajának a Show Brass Band kategóriát jelölte meg, ezzel is utalva a zenekar összetételére, valamint a show jellegű előadásmódra. A formáció repertoárjában a közismert filmek zenéitől, a latin, illetve szamba ritmusokon át a mindenki által ismert könnyűzenei nótákig számos zeneszám megtalálható. Figyelem: Minden generáció számára garantált a kitűnő hangulat!
18.00 - 19.30 Magashegyi Underground

A zenekar idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Bár valójában pop zenekarként definiálják önmagukat, sok elemet építenek magukba más zenei formákból is és folyamatosan keresik az új utakat. Az így kapott esszencia jellemzi a zenekar sokszínűségét, nyitottságát, felszabadultságát. Koncertjeiken keveredik a tánczene, a ska, az elektronika, és a népzene. Idén, a Petrezsirom Fesztiválon mi is ízelítőt kapunk  a széles zenei repertoárból.
20.30 - 22.00 Rúzsa Magdi koncert

"1985. november 28-án születtem Vrbas városában, Vajdaságban, első dolgom az volt, hogy ordítottam egy nagyot, nos hát azóta ragaszkodom Én, Rúzsa Magdi a hangomhoz." - írja weboldalán a népszerű énekesnő. Májusban lesz tíz éve, hogy Magdit megismerte az ország, ekkor nyerte meg a Megasztár harmadik szériáját, ez volt az, ami elindította Őt a hírnév felé. Azóta számos albuma jelent meg és rengeteg dala szerepel és szerepelt a slágerlisták élén. Ezeket a méltán népszerű dalokat hallhatjuk most élőben is Kunszigeten, a Petrezsirom Fesztiválon.22.45 - 02.30 Gramy buli

Aki már járt a Petrezsirom Fesztiválon, annak nem kell bemutatni Őket. Öt ember vágott neki ennek a „buli dolognak” de már egy tucat ember dolgozik hétvégéről hétvégére, hogy mindazok akik felejteni jönnek, párt keresnek vagy egy hatalmas bulira vágynak megkapják az önfeledt szórakozás élményét. Ők öten a Gramy együttes, akiknek neve már ismerősen cseng a környék szórakozóhelyein. Idén újra eljönnek Kunszigetre is, hogy egy feledhetetlen estével ajándékozzák meg a fesztivál vendégeit.

A RÉSZTVEVŐK BIZTONSÁGÁRÓL

Kérjük Kedves Vendégeinket, hogy figyelmesen olvassák el a Petrezsirom Fesztiválra vonatkozó biztonsági tervet, mely hasznos információkat tartalmaz a rendezvényen való biztonságos részvétel szenpontjából.

Csatlakozz hozzánk
a Facebookon is!